Uluru - Northern Territory

Uluru

Ile dni?
Maksymalnie 3-4 dni są w zupełności wystarczające, nie ma tam aż tak dużo do zwiedzania

Jak się tam dostać?
Najwygodniej samolotem do lotniska Ayers Rock

Transport
Przy lotnisku jest wypożyczalnia samochodów. Wydaje mi się, że auto jest tam niezbędne

Nocleg
Polecam zabrać namiot. W samym Ayers Rock Resort jest kilka opcji od kempingu po luksusowe SPA. Jednakże dużo trudniej o nocleg w Kings Canyon. Kanion trzeba zwiedzać z samego rana, ponieważ po południu panują tam zbyt wysokie temperatury. Z tego powodu ciężko obrócić w dwie strony z Ayers Rock.

Dzień 1
Pierwszego dnia, po przylocie, pojechałem do oddalonego o 300km (3h) Kings Canyon.

Dzień 2
Drugiego dnia od rana zwiedzanie Kings Canyon (Watarrka National Park short walks), a potem powrót do Ayers Rock . Wieczorem można obejrzeć zachód słońca przy Uluru.

Dzień 3
Spacer wokół Uluru (Uluru base walk). Warto posłuchać przewodnika, który za darmo opowiada historię góry (Ranger-guided Mala walk). Od zeszłego roku nie można już wchodzić na górę. Sam spacer to 10km i władze parku zalecają zakończyć o godzinie 11.

Dzień 4
Z rana można pojechać do Katja Juta (Valley of the Winds walks | Uluru-Kata Tjuta National Park). Po południu samolot do domu.

Nagrałem krótką relację z tej wycieczki:

Raczej wymien Uluru w tym watku, a relacje daj w innym, tylko o Uluru. O miejscach w AU to mozesz oddzielna kategorie stworzyc. Up to you mate :slight_smile:

1 polubienie

Dobry pomysł, przeniesione :slight_smile: